Adreswijziging doorgeven
Het verhuizen naar een nieuw adres brengt veel taken met zich mee. Zo moet u niet alleen uw oude woning netjes achterlaten, uw inboedel op de juiste manier vervoeren en uw inboedel op uw nieuw adres uitpakken, maar moet u ook aan diverse administratieve zaken denken. Eén van die taken is naast het inhuren van een verhuisbedrijf het doorgeven van de adreswijziging.
Hoe geeft u een adreswijziging door?
Het doorgeven van een adreswijziging lijkt misschien ingewikkeld, maar in feite is het niet zo lastig. Dit komt omdat u veelal de wijziging aan een handjevol instanties moet doen, zoals bijv. de gemeente, de bank en bij uw werkgever. De gemeente zet op haar beurt de adreswijziging vervolgens in de GBA (Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens): een systeem dat door veel partijen wordt gebruikt om de adresgegevens van burgers te achterhalen en bij te houden. Vanuit hier wordt uw adres bij alle overheidsinstanties geüpdatet, denk aan bijv. de RDW of de UWV.
In enkele gevallen moet u overigens wel meer doen dan enkel het doorgeven van een adreswijziging bij de gemeente. Wilt u gebruik maken van een afzonderlijk postadres, ontvangt u huurtoeslag op uw oude adres of gaat u naar het buitenland verhuizen, dan moet u enkele extra stappen ondernemen.
Aan wie moet ik een adreswijziging doorgeven?
Naast de gemeente, uw werkgever en de Belastingdienst zijn er natuurlijk nog enkele andere partijen die op de hoogte moeten worden gebracht van uw verhuizing. Naast uw familie, vrienden, collega’s en kennissen, zijn dit de volgende partijen: de buren, uw werkgever, zakelijke relaties, uw huisarts, uw tandarts, eventuele andere medische specialisten, de verzekeringsmaatschappij voor uw zorgverzekering (tegenwoordig worden de gegevens via de GBA opgehaald overigens), de apotheek, de autoverzekering, de levensverzekering, de uitvaartverzekering, de bank of de notaris, de school van uzelf of van uw kinderen, verenigingen waar u aangesloten bent, vakbonden, dagbladen, tijdschriften of kranten waar u een abonnement op heeft, politieke partijen waar u aangesloten bent, de fitnessclub, DUO (als u student bent) en de Kamer van Koophandel als u ondernemer bent.
De meeste van bovenstaande partijen hebben geen toegang tot de GBA en hebben dus een aparte adreswijziging nodig.
Adreswijziging doorgeven: tips voor succes
Ondanks alle moeite en zorgvuldigheid kan het voorkomen dat er iets niet helemaal goed is gegaan of dat u iets over het hoofd heeft gezien. Daarom nog een tweetal tips:
- Laat uw post doorsturen en maak gebruik van de verhuisservice van PostNL. U kunt dit eenvoudig online aanvragen en kost ongeveer €60 euro voor een jaar. Uw post wordt dan op het sorteercentrum onderschept en naar uw nieuwe adres gestuurd.
- Controleer regelmatig uw oude brievenbus of laat uw post doorsturen door uw buren of de nieuwe bewoners van uw woning. Of ga om de zoveel tijd even langs bij de nieuwe bewoners.